Как да посадя

Целта на следната информация е да обясни основните методи за посаждане на семена от бамбук. Поради липса на точни изследвания и литература за посяване и отглеждане на бамбук информацията която ви давам е събрана на базата на лични наблюдения и след сравняване на различни източници в интернет. Надявам се да ви бъде полезна.

Нужни материали за посева:

Саксия,тава за посев или отделни мини саксии за един брой семе.Прозрачно стъкло или плексигласов капак за покриване на разсада . Специална почвена смес , кокосови влакна,кокосова пръст или смес приготвена от вас.Чист речен пясък или перлит(за да се направи почвата пропусклива)Чисти речни камъни или натрошена саксияЗа осигуряване на благоприятни условия дори и в зимните месеци:
Електрически разсадник
Мини парник
Изкуствена светлина
Подготовка на сместа


Подготовка на почвената смес:

За постигане на абсолютна пропускливост е нужно на дъното на саксията да се поставят малки речни камъни или натрошена саксия. Ако сместа си я приготвяте сами трябва да смесите 2части почва с една част чист речен пясък ( или перлит).

Метод на подготовка на семената:

Най-често срещания метод е да се накиснат семената в топла вода(между 20-25 градуса).Внимавайте да не мине 40 градуса защото семената умират при тази температура. Накисването трае 2-3 часа понякога до 6 часа. По-дългото накисване е нужно когато семената са много стари или са били пазени при ниска влага и сухо помещение .Дори има информация че в водата се прибавя една капка белина. Но този метод не съм го пробвал.

Кога да посаждаме:

Най-добрия сезон е пролетта и началото на лятото. Но в случая с България може и да се избърза.  Това се налага защото семената който предлагам са от последна реколта и са пресни,и колкото  повече се чака толкова повече намалява кълняимостта на семената. Трябва само да им се осигурят благоприятни светлина и температура.


Метод на посяване:

Семената се поставят в навлажнената почвена смес като не се покриват с почва а само се натискат леко в почвата. Това се налага защото на етап покълване се нуждаят от светлина. Много е важно да се покрие съда в който сме ги посадили със стъкло или плексиглас. Да се поддържа висока влажност и да не се допуска влизане на насекоми. Ако посева се прави през пролетта или лятото да не се излага на пряка слънчева светлина .При пряка слънчева светлина саксията се загрява и посева изгнива а младите кълнове изгарят. Адаптирането към слънчева светлина трябва да става бавно като най-добре е при разкъсана облачност .Адаптирането към студ също трябва да се постигне бавно.

 Температура:

Оптималната температура на етап покълване е 30 градуса.

Разсаждане на посева:

Най добре е когато достигне 4-6 сантиметра или са покарали 4-5 листа. При някой от сортовете когато е излязло второто стебло.

Напояване:

Почвата трябва да бъде влажна винаги но да се избягва задържане на вода. Най-добре два пъти седмично. Избягвайте мокренето на стеблата.